Christien Meindersma en Carolien van Eyckelen met de award op het podium van de Dutch Design Awards

De Zachte Stad wint ontwerpprijs

Het project De Zachte Stad van Rotterdam Circulair en ontwerper Christien Meindertsma is in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Dutch Design Awards. De Zachte Stad kreeg de prijs in Eindhoven uitgereikt in de categorie ’Opdrachtgeverschap’. 

De Zachte Stad begon vier jaar geleden als een onderzoek naar de kwaliteit van de Rotterdamse schapenwol. In Rotterdam grazen zo’n 2500 schapen als ‘groene grasmaaiers’ maar de wol levert nauwelijks iets. Het verdween grotendeels in de verbrandingsoven. Het onderzoek liet zien dat de Rotterdamse wol van prima kwaliteit is en geschikt om vilt, garen en stoffen van te maken. De resultaten waren zo verrassend dat er een tentoonstelling van is gemaakt die een jaar lang langs verschillende Rotterdamse wijken reist.

Foto van tentoonstelling De Zachte Stad

De jury van de Dutch Design Awards roemde de gemeente Rotterdam voor het het betrekken van superonderzoeker Christien Meindertsma bij het onderzoek naar de wol. “Rotterdam laat hiermee zien dat de circulaire stad voor hen geen loze ambitie is.” Doordat Rotterdam Circulair met De Zachte Stad van wijk naar wijk trekt en workshops voor inwoners organiseert, creëert de gemeente actief bewustzijn dat wol waardevol is, aldus de jury.

 De Zachte Stad was niet de enige Rotterdamse winnaar. Tailors and Wearers, een platform voor Afro-Surinaamse mode en erfgoed uit Hillesluis won de prijs in de categorie Fashion. Ze doen onderzoek naar de Afro-Surinaamse klederdracht organiseerden onder andere een tentoonstelling over de angisa (gesteven en geweven hoofddoek).

De Dutch Design Awards worden ieder jaar toegekend aan Nederlandse ontwerpers in aanloop naar de Dutch Design Week. Een selectie uit De Zachte Stad is te zien tijdens de komende Dutch Design Week van 21 – 29 oktober. Daar wordt het werk van alle genomineerden en winnaars getoond. In die week mag het publiek zijn stem uitbrengen en bepalen wie naar huis gaat met de publieksprijs. De Zachte Stad is vanaf 28 september te zien in De Hillevliet, Hillevliet 90 in Rotterdam.