Wethouder Zeegers draagt de tentoonstelling over aan Theater Zuidplein en Belevenisboerderij Schieveen

FINNISSAGE DE ZACHTE STAD

Rotterdam, 10 januari 2024 – Vandaag is in theater Zuidplein de tentoonstelling De Zachte Stad officieel overgedragen aan Natuurmonumenten. Dit gebeurde tijdens een feestelijke finissage in aanwezigheid van ontwerpster Christien Meinderstma, wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen en wonen), projectleider Carolien Eykelen en vele wol fanaten.

Ontwerper Christien Meindertsma wordt geïnterviewd

De tentoonstelling De Zachte Stad is het resultaat van een onderzoek naar de kwaliteit van Rotterdamse wol door ontwerper Christien Meindertsma. In plaats van een saai rapport leverde zij een grote diversiteit aan prachtige producten op. Zo mooi, dat de gemeente Rotterdam haar werk het afgelopen jaar heeft geëxposeerd in zoveel mogelijk Rotterdamse wijken en buurten. De studie is zelfs beloond met een Dutch Design Award in de categorie ’Opdrachtgeverschap’.

Schenking
De gemeente Rotterdam schenkt de expositiematerialen nu aan Natuurmonumenten. De Zachte Stad krijgt een permanente plek in het nieuw te ontwikkelen wolatelier van de Belevenisboerderij Schieveen. En daarmee is de cirkel rond. De schapen van de Rotterdamse schaapsherder Martin Oosthoek staan namelijk bij de Belevenisboerderij op stal. En het was Martin die bij Rotterdam Circulair aan de bel trok. De wol van zijn dieren werd altijd weggegooid of verbrand. Jarenlang nam hij dat voor lief. De studie De Zachte Stad laat ons de waarde van wol inzien en gaat over andere, duurzame keuzes die je in het dagelijks leven kan maken.

3D geprinte wol, wolschuim en meer…
Tijdens de finissage vertelde Christien over recente studies over toepassingsmogelijkheden voor de reststroom wol. Ze vertelde over een doorbraak in het machinaal 3d printen van wol zonder gebruik van water, over wolschuim ter vervanging van schuimrubber en de droom om dit schuim (flocks) op Europese schaal te produceren. En over de ontwikkeling van vilt voor piano’s en stokken voor pauken. Christien verzucht: “Hoe bijzonder, je hebt dus wol om muziek te maken, maar ook wol om stiltes te kunnen laten vallen.”

Man bewonderd het wandkleed

Uniek wandkleed siert theater Zuidplein
Want een van de ontwerpen van Christien is een (akoestisch) wandkleed van vier bij vier meter. De voorstelling is een plattegrond van het gebied rondom de Brienenoordbrug. De plek waar de schapen van Martin het gras langs de A15 kort houden. Tijdens de finissage is dit kunstwerk door de gemeente Rotterdam in bruikleen gegeven aan theater Zuidplein. Daarna krijgt het een mooi plek in Museum Boijmans van Beuningen. Ina Klaassen, directeur van het Museum Boijmans van Beuningen roemt Christien: “Zij kan restmaterialen zoals wol of linoleum voorzien van zoveel schoonheid. Zoals dit wandkleed. Het is mooi dat het nu dicht bij de mensen, in de stad wordt geëxposeerd. Maar, ik kan niet wachten tot dit kunstwerk zal worden toegevoegd aan onze collectie!”

De vrijwilligers uit de wijken Pernis en Pendrecht op een rij met ieder een boeket bloemen

Circulair vraagt om creativiteit
Projectleider Carolien Eykelen bedankt de vrijwilligers uit de wijken Pernis en Pendrecht die aanwezig zijn in de zaal. Deze dames zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met de Rotterdamse wol en hebben producten gemaakt “van ontroerende schoonheid”. Zoals een plaid, een slowcooker en de Pernisser visserstrui. Ook wethouder Chantal Zeegers – voor de gelegenheid gehuld in een prachtige, wollen trui – was onder de indruk. “Circulair vraagt om creativiteit. Dank Christien, jouw studie inspireert ons allemaal!”


NU TE ZIEN

Theater Zuidplein
De tentoonstelling De Zachte Stad is nu te bezichtigen op de 1e etage van theater Zuidplein. Toegang is gratis.

Belevenisboerderij Schieveen
De komende maanden wordt de Belevenisboerderij Schieveen herontwikkeld tot een plek waar straks nòg meer te beleven is. Zo worden aan de historische boerderij nog een boerderijwinkel en wolatelier toegevoegd. De Zachte Stad is straks in het wolatelier te bewonderen. De Belevenisboerderij is open voor bezoek. Kom gerust eens langs! Kijk hier voor de actuele openingstijden.