Op de foto een hoopje schapenwol in een glazen bak.

Rotterdamse wol verzacht Museum Depot Boijmans van Beuningen

Rotterdam, september 2023 – Sinds begin dit jaar huurt Verhalenhuis Belvédère een eigen compartiment als studio & depotruimte in het Museum Depot Boijmans van Beuningen. Op de 3e etage van het Depot creëert Verhalenhuis hier het eerste “museum van mensen”. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, erfgoed en kunst beleven en met elkaar in gesprek gaan. Maar hoe vertel je mooie, persoonlijke verhalen in een ruimte van zo’n 240 m² en een hoogte van 5m zonder goede akoestiek? Jawel, de wol van Rotterdamse schapen biedt uitkomst!

Toegangscontrole
Als akoestische maatregel om de nagalmtijd tot een aangenaam niveau te reduceren is begin dit jaar een geluidabsorptie aangebracht in de vorm van Rotterdamse schapenwol. Dat ging niet zomaar… Voordat de wol kon worden aangebracht moest deze nog wel een speciale hittebehandeling ondergaan. De kans dat er nog beestjes in de wol zitten die de collectie van het museum in gevaar kunnen brengen was daarmee uitgesloten. “Dat zou een verhaal zijn, zeg!”, lacht Linda Malherbe van Verhalenhuis Belvédère.

Zo warm, zo fijn!
Het plafond en de wanden van het compartiment zijn voor ongeveer 80% verzacht met wol van Rotterdamse schapen. Linda Malherbe is trots op het eindresultaat: “De atelierruimte voor verhalen komt nu helemaal tot zijn recht; het is er zo aangenaam, zo warm, zo fijn!”

Meten is weten
Akoestisch adviesbureau Peutz heeft op twee momenten de nagalm in de ruimte gemeten, eenmaal voor de aanpassingen en na het aanbrengen van de wol. De wetenschappelijke testresultaten zijn heel goed; de Rotterdamse wol heeft een enorm absorptie vermogen waardoor de galm in de expositieruimte sterk is gereduceerd.

Rotterdamse wol
Grondstoffen worden steeds schaarser. We moeten daarom zuinig omgaan met spullen, materialen en grondstoffen. Het verhaal over de Rotterdamse wol staat symbool voor de grotere opgave van een circulaire economie. Materiaal dat voorheen werd verbrand, krijgt nu een prachtige toepassing in stoffen en vilt. Of zoals deze akoestische toepassing in het museum.

Wat is jouw verhaal?
Bezoek de ruimte van Verhalenhuis Belvédère in het Museum Depot Boijmans van Beuningen: ieder weekend tussen 12 en 16 uur. 


Meer info:
https://verhalenhuisrotterdam.nl/za-23-sept-open-huis-verhalenhuis-depot-in-boijmansdepot/